גיד אכילס הוא הגיד העבה ביותר והחזק ביותר בגוף האדם, המסוגל לעמוד בעומסים הגדולים פי 17 ממשקל הגוף. הוא נבנה משילוב של שרירי השוק האחוריים – Gastrocnemius (הידועים בשם שריר התאומים) ו- Soleus.
הגיד נקרא על שם הגיבור אכילס מהמיתולוגיה היוונית, אשר על פי הסיפור היה בלתי פגיע בכל גופו מלבד בעקבו, וזאת לאחר שאמו הטבילה אותו בנהר הסטיקס (לפי הסיפור טבילה בנהר הקנתה לנטבל חסינות מכל פגע) אך השאירה את העקב בחוץ כיוון שהשתמשה בו כנקודת אחיזה. מתוך כך השתרש הביטוי "עקב אכילס", הבא לתאר נקודת חולשה אצל אדם הנראה חזק וחסין.
ההקשר בין הגיד לסיפור נוצר מתוך כך שעל אף שמדובר בגיד כה חזק, הוא מהווה פעמים רבות נקודת חולשה ואזור מועד לפציעות. הסיבה לכך היא עומסים רבים המופעלים עליו ואספקת דם ירודה לגיד (13% מזו של שריר).
חלקו המרכזי של הגיד (2-6 ס"מ מעל נקודת האחיזה שלו בקלקנאוס-עצם העקב) הוא האזור בו אספקת הדם היא הלקויה ביותר. נוסף על כך באזור זה מתרחש עיקר הפיתול בגיד, מה שמקטין עוד יותר את אספקת דם זו אשר נחשבת בעייתית מלכתחילה. זהו האזור העיקרי בגיד בו מתפתח Chronic Achilles Tendinosis – מצב של דלקת כרונית בגיד אכילס בשל שימוש יתר בגיד, שמלווה בתהליך ריפוי לא תקין של הרקמה.
סינדרום זה משויך לשימוש יתר ועומסים חוזרים, אך הגורם המדויק אינו ידוע. המצב אופייני לספורטאים מקצועיים וחובבנים וכן לאוכלוסייה מבוגרת. טווח הגילאים השכיח ביותר לתופעה זו הוא בגילאי 30-60.
גורמים שעלולים להשפיע על הופעת הסינדרום: עודף מתיחת הגיד בגלל נעליים על עקב נמוך, החלפת נעליים, חוסר גמישות של ה- Plantar Flexors (שרירים המבצעים מתיחה של כף הרגל לתנועת "פוינט"), השפעות סיסטמיות שונות כגון מחלות, תרופות, עודף משקל, עישון ונטייה גנטית.
שיטת טיפול יעילה במיוחד שפותחה לטיפול בדלקת כרונית בגיד אכילס היא תכנית חיזוק שרירי (אקסנטרי) – Alferdson's heel drop protocol. מדובר בתכנית חיזוק הנפרשת לאורך 12 שבועות, כאשר בכל יום בשבוע יש לבצע שני סטים של שני תרגילים בלבד. בתרגילים אלו השרירים המחוברים לגיד אכילס עובדים בכיוון כוח המשיכה, מתנגדים אליו ובכך מאטים את התנועה המתבצעת. התרגול אמור להתבצע תוך כאב סביר, כל עוד הכאב פוחת בסוף התרגול ואינו מחמיר מיום ליום. למטופלים מותר ללכת או לרוץ במהלך תקופת השיקום, כל עוד לא מעורב בכך כאב. נכון להיום אין בידינו הוכחה חותכת מדוע המנגנון של התרגול האקסנטרי עובד, אך ניתן לראות שכאשר מדובר על פגיעה מהסוג המתואר מעלה – דלקת בחלק האמצעי של הגיד, אחוזי ההצלחה של שיטת טיפול זו עומדים על כ-90%.
לירן ליפשיץ ורותם לביא, מכון פיזיותרפיה פיזיו אנד מור