אופניים הינם אמצעי מצוין לאימונים אירוביים ולשמירה על כושר גופני. יתרונם העיקרי הוא התאמתם לאנשים עם היסטוריה של פציעות שאינם מסוגלים לרוץ או בעלי מסת גוף גבוהה שאינה מתאימה לענפי ספורט המכונים High impact, כמו ריצה.
כדי להנות משנים רבות של רכיבה יעילה וכדי להמנע מפציעות עלינו לכוון את האופניים לשימושנו האישי.
בסקירה זו נתמקד בכיוון בסיסי באמצעים ביתיים (קיימת כמובן אפשרות לכוון את האופניים ע"י מכוון מקצועי).
נתמקד בשלוש נקודות עיקריות:
1) מידת האופניים.
2) גובה מושב האופניים.
3) מיקום המושב ביחס למוט המושב.
הכיוון הבסיסי מתבסס על שיטתו של Greg Lemond , רוכב מפורסם ואלוף עולם לשעבר ולו הזכויות על שיטה זו.
1) מידת האופניים – כל אדם הרוכב על אופניים צריך לרכוש אופניים המתאימים לו למידתו. לדוגמא רוכב שטח שגובהו 175 ס"מ ישאף לרכוש אופניים במידת Medium , אותו רוכב הרוכש אופניי כביש ישאף לרכוש אופניים במידה 54. בקצרה לכל גובה יש את המידה המתאימה לו.
2) גובה המושב– על מנת להתאים את גובה המושב משתמשים בנוסחא לחישוב המרחק בין שיא גובה המושב לציר המרכזי של האופניים (מרכז ציר הדוושות).
על מנת לחשב את הגובה הרצוי:
נמדוד את המרחק בין המפשעה לרצפה בעמידה ונכפיל ב- 0.833, התוצאה היא המרחק שימדד בעזרת מטר בין הציר המרכזי של הדוושות למרכז מושב האופניים , וכך נקבע את גובה מוט המושב (כפי שנראה בתמונה מס'1).
3) מיקום המושב על מוט המושב – מושב האופניים מורכב בעזרת שתי מסילות וניתן להזיזו לפנים ולאחור. הרוכב ישאף למצב שבו קיים אנך בין פיקת הברך לכרית כף הרגל כאשר הדוושה מקבילה לקרקע (כלומר בשעה "9" על ציר הדוושות). כדי לבצע פעולה זו יש להדביק שרוך בסרט דביק לפיקת הברך עם משקולת בקצהו התחתון, לשבת על האופניים תוך אחיזה בשולחן או קיר, להביא את הדוושה לשעה "9" ולהביא את השרוך למצב שהוא בדיוק מעל כרית כף הרגל (הנקודה שבה "מתחילות" האצבעות של כף הרגל) ניתן לראות דוגמא בתמונה מס'2.
הכיוונים המצויינים לעיל יאפשרו לרוכב הן ניצול כח מקסימלי בדיווש והן למניעת פציעות הקשורות בתנועה החוזרנית של המפרקים ברכיבה.
רכיבה יעילה ובטוחה מצוות מכון פיזיותרפיה פיזיו אנד מור.
אסף גרטל, מכון פיזיותרפיה פיזיו אנד מור